29 Eylül 2017 Cuma

1916

- 24-29 Nisan: Paskalya Ayaklanması. İrlandalı cumhuriyetçilerin Britanya'ya karşı Dublin'de başlattığı isyan. İsyancılar stratejik noktaları ele geçirdi, İrlanda Cumhuriyeti'ni kurduklarını ilan etti. Halktan çok destek almadı. Polis çok sert şekilde bastırınca, idam cezaları verilince, halk, İngiliz yetkililere tepki duymaya başladı. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- 31 Mayıs-1 Haziran: İngiltere-Almanya Jutland Deniz Muharebesi. Birinci Dünya Savaşı'nın en büyük deniz savaşı. Kuzey Denizi'ndeki İngiltere üstünlüğü onaylanmış oldu. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- Haziran 1916-Ekim 1918: Arap Ayaklanması. Ortadoğu'da Araplar, Lawrence etkisiyle, Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklandı ve bağımsızlığını kazandı. Osmanlı Devleti Hicaz ve Yemen'i kaybetti.  (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- 1 Temmuz-18 Kasım: Somme Savaşı. (Somme, Fransa'da bir nehir). Fransa ve İngiltere, Almanya'ya karşı savaştı. İlk defa tank kullanıldı. Birinci Dünya Savaşı'nın en büyük çarpışmalarından biri. Hitler de bu savaşta yaralandı. Bu savaş, durumu ittifak devletlerinin aleyhine çevirdi. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- Sykes-Picot Anlaşmaları. (Marc Ferro, Fetihlerden Bağımsızlık Hareketlerine Sömürgecilik Tarihi, Çev: Muna Cedden, İmge Kitabevi, 2002)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder