29 Eylül 2017 Cuma

1917

- Rus Devrimi: II. Nicholas tahttan çekildi, Vladimir Lenin Halk Komiserleri Konseyi Başkanlığı'nı ilan etti. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012)

- Hollanda'da genel oy hakkı kazanıldı. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012)

- Pacification of 1917: Hollanda'da, dindar ve seküler partilerin anlaşmazlığına çözüm getirmek amacıyla yeni bir anayasa çıkarıldı. Dini okullar ve devlet okulları devletten eşit ödenek aldı. Genel oy hakkı da bu yeni anayasayla birlikte tanındı. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- Hollandalı egzotik dansçı Mata Hari (Magaretha Zelle) Alman casusluğu suçlamasıyla idam edildi. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012)

- ABD, Almanya ve Avusturya Macaristan'a karşı savaş ilan etti. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012)

- ABD, birliklerinin Fransa'ya transferi için, ABD limanlarındaki Hollanda ticari gemilerine el koydu. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012)

- İngiltere, Mısır ve Kudüs'ü işgal etti. İngiliz Dışişleri Sekreteri Arthur Balfour, siyonistleri desteklediğini açıkladı. Filistin'in vaadedilmiş topraklar olduğunu da belirtti. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012)

- Balfour Deklarasyonu: Filistin'de bir Yahudi vatanı hk. (Marc Ferro, Fetihlerden Bağımsızlık Hareketlerine Sömürgecilik Tarihi, Çev: Muna Cedden, İmge Kitabevi, 2002)

- Alman yazar Erich Maria Romanque, savaş karşıtı "Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok" kitabını yazdı. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012)

- 1917-1931: Hollanda'da "De Stijl" sanat hareketi. Piet Mondriaan ve Gerrit Rietveld de dahildi. Dik-yatay çizgileri, siyahı, beyazı ve primer renkleri çok kullandılar. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- 8 Mart: Petrogradlı tekstil işçisi kadınlar tüm işyerlerinde grev başlattılar. Kent çapında direnişe dönüştü. Şubat Devriminin ve ardından 1917 Ekim Devriminin öncüsü oldular. 8 Mart=Eski Rus takvimiyle 23 Şubat. (evrensel.net)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder