29 Eylül 2017 Cuma

1920

- ABD, Milletler Cemiyeti üyesi olmayı reddetti. Rusya, Cemiyet'e kabul edilmedi. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012)

- Hollanda Den Haag'da, Milletler Cemiyeti'ne bağlı Permanent Court of International Justice kuruldu. (1946'da O'nun yerine Uluslararası Adalet Divanı kuruldu.) (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- 1920-1933: ABD'de Prohibition Dönemi. Alkol üretimi, satışı ve taşımacılığı yasaklandı. Başkan Woodrow Wilson'un vetosuna rağmen, Kongre kabul ettiği için, yasalaştı. Yasağı Roosevelt 1933'te kaldırdı. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- 1920-1922: Nemesis Operasyonu. Ermeni katliamında sorumlu olan Türk ve Azeri devlet adamlarına Ermeniler tarafından düzenlenen saldırılar. Taşnak Sütyun Partisi organize etti. Saldırı için birim oluşturuldu. ABD Ermenistan Cumhuriyeti Elçisi Armen Garo yöneticisi oldu. Türklere yardım ettiği düşünülen Ermeniler de öldürüldü. (wikipedia.org)

- Bakü Doğu Halkları Kongresi toplandı. (Marc Ferro, Fetihlerden Bağımsızlık Hareketlerine Sömürgecilik Tarihi, Çev: Muna Cedden, İmge Kitabevi, 2002)

- 24 Şubat: Nasyonel Sosyalist Alman İşçileri Partisi (NSDAP) kuruldu, Hitler, Führeri oldu. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- 13 Mart: Weimar Cumhuriyeti'nde darbe girişimi "Kapp-putch". Amaç, sağcı bir otokratik hükümet kurmaktı. Vatandaş genel greve çağrıldı hükümetçe, çoğu darbeye destek vermedi. Ruhr direnişine önayak oldu bu darbe, solcular yükseldi. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- Mart: Ruhr Direnişi. Almanya'nın Ruhr bölgesinde genel grev. Solcular organize etti. Yerel yönetimler kuruldu. Kızıl Ruhr Ordusu kuruldu. Bazı yerleri işgal ettiler. Darbe girişimi tamamen engellendikten, hükümet yeniden göreve geldikten sonra da grevler devam etti. Sonunda isyan kanlı bir şekilde bastırıldı. (wikipedia.org)

- 19 Mart: ABD Senatosu, Versay Anlaşması'nı tekrar reddetti. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- 19-26 Nisan: İtalya'da San Remo Konferansı. Birinci Dünya Savaşı sonrası İtilaf devletlerinin toplantısı. İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Belçika ve Japonya katıldı. Osmanlı'nın ve Ortadoğu topraklarının paylaşımı hakkında. Kesin sınırların belirlenmesi ertelendi. (Sevr Anlaşması'nda kesinleşti.) Bağımsız Ermenistan ve özerk Kürdistan'ın kurulmasına, Osmanlı'nın Asya ve Kuzey Afrika'daki topraklarından vazgeçmesine, Suriye ve Lübnan'ın Fransa'ya, Filistin ve Irak'ın İngiltere'ye bırakılmasına, Almanya ordusunun büyütülmemesine, Fransa'ya Irak petrollerinden %25 hisse verilmesine, Boğazlar'ın yönetimi için komisyon kurulmasına karar verildi. Damat Ferit Paşa haricindeki Osmanlı Heyeti itiraz etti. Halk mitingler düzenledi. (wikipedia.org)

- 23 Nisan: Ankara'da Büyük Millet Meclisi toplandı. (wikipedia.org)

- 24 Nisan: Mustafa Kemal Meclis'te, Mondros'tan Meclis'in açılmasına kadar geçen zaman zarfında cereyan eden siyasi olaylar hakkında konuşma yaptı. (Gazi Mustafa Kemal, Nutuk, Kaynak Yayınları, 3. Basım, 2016, s.23)

- 30 Nisan: Ankara Meclisi, Birinci Dünya Savaşı taraf devletlerine İstanbul'dan ayrı bir hükümetin kurulduğunu bildirdi. (wikipedia.org)

- 4 Haziran: Trianon Anlaşması. Birinci Dünya Savaşı sonucu, Macaristan ile İtilaf devletleri arasında. (wikipedia.org)

- 19 Haziran: Nemesis Operasyonu'nda Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin eski Başbakanı Fetali Han Hoyski öldürüldü. (wikipedia.org)

- 21 Haziran: İtilaf devletleri Anadolu'daki direnişi kırmak için İzmir'deki Yunan askerlerini Anadolu'ya sokmaya karar verdi. Balıkesir, Bursa, Uşak ve Trakya işgal edildi. (wikipedia.org)

- 19 Temmuz: Nemesis Operasyonu'nda, Berlin'de, Talat Paşa öldürüldü. (wikipedia.org)

- 20 Temmuz: Osmanlı devlet erkanı San Remo Konferansı'nı görüşmek için toplandı. İmzalanmasına, kabul edilmesine karar verildi. (wikipedia.org)

- 22 Temmuz: Anadolu'daki işgaller üzerine İstanbul'da Saltanat Şurası toplandı. San Remo Konferansı'na Damat Ferit Paşa başkanlığında ikinci bir heyet gönderildi. Sevr kabul edildi. İlk heyetteki Ahmet Tevfik Paşa Anlaşma'nın "devlet kavramı ile bağdaşmadığını" bildirip görüşmelerden çekilmişti. (wikipedia.org)

- 10 Ağustos: Sevr Anlaşması. İtilaf devletleri ile Osmanlı arasında. Osmanlı'nın paylaşımına karar verildi. ABD, Osmanlı ile savaşmadığı, SSCB ise henüz Milletler Cemiyeti üyesi olmadığı ve Brest Litovsk'u imzaladığı için Sevr'e katılmadı. Yunanistan, çizilen sınırları kabul etmedi, imzalamadı. Filistin ve Irak İngiltere mandasında, Suriye Fransız mandasında, Boğazlar herkese açık ve askersiz olacak, Ermenistan bağımsız olacak vs... (wikipedia.org) Kürdistan bölgesi, İran, Irak, Osmanlı ve Suriye arasında dörde bölünmüş oldu, Kürtler yok sayıldı. (Bakur, belgesel film, 2016)

- 19 Ağustos: Ankara Meclisi Sevr'i imzalayanları ve Saltanat Şurası'nda olumlu oy kullananları vatan haini ilan etti. (wikipedia.org)

- 29 Kasım: Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti, Kızıl Ordu'nun Erivan'a girmesiyle son buldu. (wikipedia.org)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder