30 Ağustos 2017 Çarşamba

1912

- 1 Ocak: ABD'de yeni bir iş yasası çıktı. Kadın ve çocuk işçilerin haftalık çalışma saati 56'dan 54'e düşürüldü. (evrensel.net)

- 11 Ocak: Massachusetts'teki -dünyanın en büyük tekstil fabrikası olan- Lawrence'te kadın ve çocuk işçiler erkeklerden az maaş alıyordu. Polonyalı işçiler, çalışma saatleri düşünce maaşlarının da düştüğünü fark ettiler. 11 Ocak'ta iş bırakıp yürüyüş yaptılar. (evrensel.net)

- 12 Ocak: Lawrence'ın diğer çalışanları ve Washington Mill adlı yün şirketi çalışanları da işi bırakıp grev yapmaya başladı. Grev komitesi kuruldu. Öncüleri daha çok kadın işçilerdi. Sloganları "Ekmek ve Gül" idi. Ekmek; ekonomik talepleri, gül; daha iyi bir yaşamı simgeliyordu. Bildirilerini 25 farklı dile çevirdiler, çünkü Lawrence 40 farklı ulustan işçi bulunduruyordu. (evrensel.net)

- 30 Mart: Fransa, Fas üzerinde himaye ilan etti. Bu himaye, 1956'da Fas'ın bağımsızlık ilanına kadar sürdü. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- 10 Nisan: İngiliz yolcu gemisi RMS Titanic ilk seferine çıktı. 5 gün sonra bir buzdağına çarparak battı. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- 8 Ekim 1912 - 30 Mayıs 1913: I. Balkan Savaşı. Osmanlı Devleti ile Balkan Birliği (Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan, Karadağ) arasında. Birlik kazandı. Londra Anlaşması imzalandı. Osmanlı Devleti Avrupa topraklarının %85'ini kaybetti. Müslümanların Balkanlardan gönderilmesine başlandı. Ermenilerin olduğu bölgelere yerleştirildiler. Yeni gelen Müslümanlar (muhacirler), kendilerinden iyi durumda olan Ermenilere kızgındı. Sonraki katliamlarda veya Ermeni mallarının yağmalanmasında bu sivillerin çok katkısı olmuştur. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012) (wikipedia.org)

- 1912-1915: Çin Cumhuriyeti Başkanı Yuan Shika, Çin monarşisini yeniden canlandırmak için girişimde bulundu. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012)

- 1912-1916: Çin, siyasi olarak bölündü. Kumandanlar kendi bölgelerinde hakimiyeti ele geçirdi. (Wout van der Toorn, Logbook of the Low Countries, Seaside Publishing, 2012)

- W.E.B. Du Bois, panafrikacılık kavramını geliştirdi. (Marc Ferro, Fetihlerden Bağımsızlık Hareketlerine Sömürgecilik Tarihi, Çev: Muna Cedden, İmge Kitabevi, 2002)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder